Σε ποιους απευθύνεται η Art Therapy;
Η θεραπεία μέσω της τέχνης βασίζεται στη δύναμη της καλλιτεχνικής έκφρασης. Την ικανότητα αυτή διαθέτει ο καθένας μας, ανεξάρτητα αν έχει κάποια εκπαίδευση στην τέχνη ή όχι. Όλοι, έχουμε την «λανθάνουσα» ικανότητα, που μας επιτρέπει να προβάλουμε τις εσωτερικές μας συγκρούσεις ή αναζητήσεις, δίνοντάς τους οπτική μορφή. Οπότε μπορούμε όλοι να είμαστε εν δυνάμει καλλιτέχνες με την έννοια της δημιουργίας τέχνης και όχι με βάση τον ακαδημαϊκό ορισμό αυτής.
Σύμφωνα με τον Carl Jung, το γνωστό ψυχαναλυτή, η τέχνη σε κάθε μορφή της, μπορεί να αποτελέσει μεταξύ άλλων και έναν “καθρέφτη” των σκέψεων και των συναισθημάτων, δίνοντας τους μορφή μέσα από την εικόνα ή τη μουσική. Γίνεται έτσι ένα δυνατό “πάτημα” για την επίτευξη ελέγχου πάνω στα συναισθήματα αυτά. Είναι ικανή λοιπόν, να εκθέσει τις “δονήσεις” και τα προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και να προσφέρει ουσιαστική θεραπεία με την ευρεία έννοια του όρου.
Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, η art therapy απευθύνεται σε πολλές και διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, με ποικίλες ανάγκες και προσδοκίες, όπως παιδιά, εφήβους, ενήλικες αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας. Μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, δηλαδή σε ζευγάρια, οικογένειες, ομάδες θεραπείας αλλά και ακόμη μεγαλύτερα σύνολα όπως κοινότητες ατόμων.
Εδώ θέλω να τονίσω πως αφορά τόσο άτομα που παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές και ειδικά προβλήματα, όσο και άλλα, που αντιμετωπίζουν τις καθημερινές αντιξοότητες της σύγχρονης ζωή μας.
Προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, ο φόβος και άλλα ψυχικά και συναισθηματικά αδιέξοδα και διαταραχές• θέματα σχέσεων και οικογένειας• όπως απώλεια, κακοποίηση και ενδοοικογενειακή βία• θέματα κοινωνικού αποκλεισμού• μπορούν να βρουν τη λύση τους μέσω της θεραπείας της τέχνης.
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η Art Therapy μπορεί να ενισχύσει τις εσωτερικές μας δράσεις όπως:
– την αύξηση της αίσθησης της αυτοαντίληψης και της αυτογνωσίας.
– την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της μη-λεκτικής γλώσσας καθώς και της δυνατότητας επικοινωνίας με τους άλλους.
– την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης.
– την παροχή των κατάλληλων διαύλων έκφρασης και επικοινωνίας των συναισθημάτων.
– την αποδοχή και τη χρήση της φαντασίας του ατόμου
– την τόνωση της δυνατότητας όσον αφορά στον πειραματισμό με υλικά, για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας.
– την ανακάλυψη χαρακτηριστικών του εαυτού που το άτομο δεν γνώριζε ότι διαθέτει
Ιδιαίτερα σε αυτό το διάστημα που αντιμετωπίζουμε την απειλή του covid-19 και η ζωή μας έχει αλλάξει σε όλα τα επίπεδα, η ενασχόληση με την τέχνη μπορεί πραγματικά να αποτελέσει σημαντικό αρωγό σε αυτήν την αβέβαιη καθημερινότητα που βιώνουμε. Είναι ώρα να πιστέψουμε ότι είμαστε δημιουργοί της ίδιας μας της ζωής και του κόσμου μέσα στον οποίο επιθυμούμε να κατοικήσουμε.
Θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια του Carl Jung :
Δεν είμαι τα βιώματά μου. Δεν είμαι ό,τι συνέβη σε εμένα, είμαι ότι επέλεξα να γίνω !
Παρακάτω μπορείς να δεις και το αντίστοιχο video που έχω φτιάξει στο κανάλι μου στο youtube.
Αφήστε μια απάντηση